Dutch PEWS research

EEN UNIEK PRAKTIJKONDERZOEK NAAR VALIDITEIT EN EFFECTIVITEIT VAN DUTCH PEWS IN DE NEDERLANDSE KINDZORG.

Dit onderzoek is uniek in zijn omvang en soort omdat gekeken wordt naar de prestaties van de Dutch PEWS in verschillende ziekenhuis settings (UMC / top klinisch ziekenhuis of algemeen ziekenhuis) met uitkomstmaten die hier specifiek voor ontwikkeld zijn. De setting van het ziekenhuis bepaalt namelijk ook de eisen die aan een systeem gesteld worden. Een kleiner ziekenhuis heeft een andere infrastructuur, patiëntenpopulatie en werkwijze dan een groot ziekenhuis of UMC. Ook kunnen geografische verschillen (bijvoorbeeld reisafstand tot een PICU) maken dat andere eisen gesteld worden aan de Dutch PEWS. Met al deze factoren wordt in dit onderzoek rekening gehouden en het geeft daarom een veel gedifferentieerder beeld van de prestaties van de Dutch PEWS door het Nederlandse zorglandschap. Wereldwijd zijn er tot op heden geen vergelijkbare studies gedaan en daarmee is dit een buitengewoon relevant onderzoek!

Samen met de 12 deelnemende ziekenhuizen verspreid door heel Nederland en Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) gaan we erachter komen wat de meerwaarde van de Dutch PEWS precies is en zoeken naar handvatten om het systeem verder te verbeteren!

Data Research

STUDIE OPZET MET 2 VRAAGSTELLINGEN:

Het is een observationeel evaluatie onderzoek met prospectieve data verzameling. Het onderzoek richt zich op 2 vraagstellingen:

  1. In hoeverre is de Dutch PEWS in staat een afwijkend ziektebeloop tijdig te herkennen? (validiteit)
  2. Welke meerwaarde heeft dit instrument daarmee in de klinische praktijk? (effectiviteit)

VALIDITEIT.

We onderzoeken of de Dutch PEWS klinische achteruitgang bij kinderen opgenomen op de kinderafdeling op tijd kan herkennen. Is het systeem in staat op tijd alarm te slaan? Hoe gevoelig is het en worden er kinderen door gemist?

Er zijn speciale uitkomstmaten ontwikkeld om groepen kinderen te beschrijven die het systeem tijdig zou moeten kunnen herkennen. Het gaat hierbij niet alleen om de klassieke uitkomstmaten reanimatie of ongeplande PICU opname, maar ook over Advanced Pediatric Life Support (APLS) interventies, sepsis of de ‘Save of the Day’.

Reanimatie: Reanimatie of inzet spoed interventieteam op reguliere kinderafdeling na opname van ten minste 24 uur

Ongeplande PICU opname: Ongeplande opname PICU na opname van ten minste 24 uur op reguliere kinderafdeling

APLS-spoedinterventie: APLS-spoedinterventie (adrenaline, vaatvulling, high-flow zuurstoftherapie) of tekenen vitale instabiliteit na opname van ten minste 24 uur op reguliere kinderafdeling

Sepsis: Gediagnosticeerde sepsis (op basis van positieve bloedkweek) na opname van ten minste 24 uur op reguliere kinderafdeling

Save of the Day: situatie waarbij zorgprofessional aangeeft dat Dutch PEWS in belangrijke mate bijdroeg aan zorg (bijvoorbeeld via verbeterd situatieoverzicht) en daarmee het ziektebeloop bij de patiënt gestabiliseerd werd

Via berekeningen van predictieve validiteit als ook sensitiviteit en specificiteit krijgen we een goed beeld van wat de Dutch PEWS kan als het gaat over het tijdig (>2 uur) herkennen van deze kinderen.

Studies
Effectiviteit

EFFECTIVITEIT.

De Dutch PEWS is méér dan alleen een score systeem. Het is een werkwijze die via scoren, stratificatie en regels voor escalatie en de-escalatie ingezet kan worden de zorg voor risicopatiënten (zogenaamde ‘watchers’) te doen verbeteren. Maar is de Dutch PEWS ook effectief in het bereiken van dit doel? Via een mix van kwantitatief en kwalitatief onderzoek wordt een beeld gekregen bij de meerwaarde van de Dutch PEWS in kindzorg.

Via interviews, enquêtes en analyses van ‘Save of the Day’ wordt bekeken op welke wijze de Dutch PEWS invloed had op het handelen van de zorgprofessional. Aspecten als zorg, communicatie, overdracht en situatie overzicht zijn hierbij hoofdthema’s. Ook het effect van het gebruik van een landelijk systeem op ketenzorg tussen ziekenhuizen wordt onderzocht waarbij participatie van de RAVU een belangrijke schakel is om een beeld te krijgen bij de effectiviteit van de Dutch PEWS bij interhospitale transporten.

STUDIE OPZET.

De studie is opgezet als een evaluatie onderzoek en volgt de stappen uit de PDCA cyclus.

De nulmeting (PLAN) is erop gericht de huidige situatie in kaart te brengen bij de deelnemende ziekenhuizen en de RAVU. Deze heeft als doel om te inventariseren welk systeem er momenteel wordt gebruikt, op welke wijze dit systeem is geïmplementeerd. Daarnaast wordt er geïnventariseerd hoe gebruikers het huidige PEWS systeem ervaren, welke meerwaarde men ervan ondervindt, wat knelpunten zijn en hoe ouders en kinderen worden betrokken. Aan de hand van enquêtes onder zorgpersoneel en interviews met een representatieve afspiegeling van het zorgpersoneel worden deze zaken in kaart gebracht.

Na de nulmeting volgt de implementatie (DO) van de Dutch PEWS. Scholing vindt volgens gestandaardiseerde wijze plaats en implementatie materialen worden door de onderzoeksgroep ontwikkeld. Deze zijn onder meer via deze website te downloaden.

In de CHECK fase wordt de Dutch PEWS op verschillende tijdsmomenten geëvalueerd, respectievelijk 3, 6, 9 en 12 maanden na de start van de implementatie. De evaluatie zal uit drie onderdelen bestaan:

  • De Dutch PEWS dagevaluatie, bestaande uit een korte checklist die dagelijks gedurende de studieperiode wordt doorgenomen tijdens overdrachten tussen verpleegkundigen en tussen artsen.
  • Een zelfevaluatie op 3 en 9 maanden na implementatie door middel van het aanreiken van enquêtes aan zorgpersoneel. De ziekenhuizen voeren de zelfevaluaties zelfstandig uit.
  • Een gestructureerde, formele evaluatie op 6 en 12 maanden in de vorm van enquêtes, semigestructureerde interviews en data-extractie uit patiëntendossiers.

Na analyse van de onderzoeksresultaten start de ACT fase waarbij het draait om het leren van de eerste implementatie van de Dutch PEWS. Er wordt gekeken naar de werkzame elementen voor implementatie, maar ook naar de validatie en verdere optimalisatie van de Dutch PEWS. Samen met de deelnemende ziekenhuizen en de RAVU gaan we leren en elkaars ervaringen gebruiken om het systeem nog beter te laten aansluiten op de lokale contexten en de prestaties te verbeteren!

Meer weten?

ACT fase implementatie Dutch PEWS
kz
nvh
NVK
vnvn
nvam
FMS